David Kater wint de Carat Lucas Gassel Prijs 2022!

Afgelopen zondag is voor de vijfde keer op rij de aanmoedigingsprijs uitgereikt tijdens de expositie Fresh Cacao. Fresh Cacao, een samenwerking tussen De Cacaofabriek en Stichting Carat, zorgt ervoor dat jong talent hun werk kan tentoonstellen in de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek. Dit lustrumjaar is David Kater de vijfde belofte op rij in het beeldende vak. Hij ontving uit handen van onze voorzitter Gerard Groot de Carat Lucas Gassel Prijs.

David Kater, net afgestudeerd van de ArtEz Academy of Art & Design kreeg grote complimenten over zijn werk. De jury omschreef: ‘In zijn grote, diagonaal geplaatste, ruimtelijke installatie, die als een parade van acht op elkaar in spelende taferelen fungeert, komen experimenteerdrift, materiaalkennis en ook grenzeloze, artistieke verbeelding inventief samen.’ En ‘talentvolle nazaat van Ivan Puni, Kurt Schwitters en Robert Rauschenberg’. De jury roemt hem niet alleen om zijn experimenteerdrift, materiaalkennis en artistieke verbeelding maar ook om zijn humor, die expliciet wordt in de speelse titels die de jonge kunstenaar kiest.

Selectie 2022
‘Opvallend is dat deze lichting bovengemiddeld veel positieve reacties ontving, zowel door de pers als vanuit het publiek,’ stelt Julienne Tullemans (programmeur expo De Cacaofabriek) vast.  ‘Men ervaart Fresh Cacao dit jaar als een stevig geheel, een expositie waarin het totaalbeeld een sterke indruk maakt. Met daarnaast ook op zichzelf staande krachtige en kwalitatieve werken, vervaardigd door eigenzinnige individuen die alleen voor deze expositie bij elkaar zijn gebracht.’

Alle negen jonge makers gingen naar huis met een juryrapport, wat tijdens de finissage werd gepresenteerd door Rick Vercauteren (voormalig directeur Van Bommel Van Dam museum).

Lustrumjaar Carat Lucas Gassel Prijs
David Kater is de vijfde belofte op rij in het beeldende vak, die uit handen van onze stichting de Carat Lucas Gassel Prijs ontvangt. Eerdere prijswinnaars van de Carat Lucas Gasselprijs waren Christa te Dorsthorst in 2017, Caz Egelie in 2018, Nina Markus in 2019 en Jerrold Saija in 2021. Ter ere van dit lustrum wordt in samenwerking met Rein Peeters – zelf ook een jonge belofte in zijn vakgebied – een film gemaakt, waarin alle winnaars van de afgelopen vijf jaar worden geportretteerd. Hoe gaat het nu met ze en wat heeft het winnen van deze prijs voor hen betekend? De film zal dit voorjaar in première gaan in De Cacaofabriek.

Carat voor jong talent
Stichting Carat, een groep ondernemers die de cultuur in Helmond een warm hart toedraagt, wil beginnende kunstenaars een financieel opstapje geven. ‘De prijs is niet per se voor een Helmondse kunstenaar bestemd, maar die moet wel een kleine tegenprestatie geven in de stad.’ Aldus Gerard Groot, voorzitter. En de naam Lucas Gassel komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. De schilder uit de late renaissance werd rond 1500 geboren in Helmond. Hij was, net als de winnaars van deze prijs, een belofte in zijn vakgebied.