• Mural Bibliotheek

    Op de grote bibliotheekmuur realiseerde Stichting Carat de eerste in een reeks van murals waarmee wij Helmond nog mooier willen maken.

 

Hier onder treft u een overzicht aan van de door Carat gerealiseerde projecten.

 

Onthulling bijzonder kattenbeeld in park de Warande

Op zondag 5 mei onthullen Carnavalsvereniging De Oranjebuurt, de Gemeente Helmond en het bestuur van Stichting Carat gezamenlijk het kattenbeeld van kunstenaar Arno Oberendorff. Hij maakte het kunstwerk ter ere van het 77-jarig bestaan van de carnavalsvereniging. De kat krijgt een permanent plekje in park de Warande, zodat alle Helmonders het beeld kunnen bewonderen!

Helmondse werken van Bo Emmens reizen door Helmond

Stichting Carat nodigde de jonge kunstenaar Bo Emmens uit om zijn werk dat hij in Helmond, over Helmond maakte, terug te brengen naar Helmond. Op woensdag 17 april opende Het Speelhuis de expositie van 13 Helmondse tekeningen. Hierna reizen de werken in juli door naar verzorgingshuis De Pannenhoeve en na de zomer naar Pabo De Kempel en bibliotheek Helmond-De Peel.

Carat Lucas Gassel-prijs 2023 gaat naar jong talent Anouk Vasilda

Voor het zesde jaar tijdens Fresh Cacao werd op 1 oktober 2023 in De Cacaofabriek Expo de Carat Lucas Gassel Prijs uitgereikt aan een van de jonge talenten uit deze veelbelovende expositie. Dit keer was het Anouk Vasilda die uit handen van Gerard Groot (voorzitter Stichting Carat) deze Helmondse kunstprijs als aanmoediging mocht ontvangen voor haar film ‘Saminah’.

Vers academietalent maakt kans op Carat Lucas Gassel-prijs tijdens Fresh Cacao 2023

Elk jaar in september presenteert De Cacaofabriek vers academietalent in de tentoonstelling Fresh Cacao. Samen met De Cacaofabriek biedt Stichting Carat de nieuwe lichting een professioneel podium én maakt zij kans op de Carat Lucas Gassel-prijs die dit jaar voor de zesde keer wordt uitgereikt. Fresh Cacao is gratis te bezichtigen van 4 september tot 1 oktober 2023 tussen 13.00 en 17.00 uur.

Zes murals onder de Kasteelpoort

Op 2 juni onthult stichting Carat zes murals gemaakt door kunstenaarscollectief De Strakke Hand onder de Kasteelpoort in Helmond. De afbeeldingen zijn replica’s van werken die in het gemeentemuseum Helmond hangen. Met deze murals brengen we het museum naar buiten. De zes muurschilderingen zijn heel verschillend en laten zien hoe divers de collectie van het museum is.

Vijf winnaars van Carat Lucas Gasselprijs geportretteerd in film Fresh Cacao Revisited

Vijf veelbelovende jonge talenten ontvingen in de afgelopen jaren de Carat Lucas Gasselprijs, een aanmoedigingsprijs voor vers academietalent uit het hele land. Filmmaker Rein Peeters legde de bijzondere portretten van Caz Egelie, Nina Markus, Jerrold Saija en David Kater vast in de film 'Fresh Cacao Revisited'. De première vond plaats op 23 maart in De Cacaofabriek.

Carat Cultuurprijs uitgereikt aan Stichting Lambertusconcerten, Post#5700 wint Carat Aanmoedigingsprijs.

Stichting Lambertusconcerten zet zich in om klassieke muziek in Helmond en omstreken te promoten. Zij bieden podium voor vocale en instrumentale talenten, zowel op amateuristisch als professioneel niveau. In 2012 wonnen zij al de Carat Aanmoedigingsprijs, maar dit jaar mogen zij de Carat Cultuurprijs mee naar huis nemen!

David Kater wint de Carat Lucas Gassel Prijs 2022!

Zondag 2 oktober is de Carat Lucas Gassel prijs uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor jong talent. In dit lustrumjaar is David Kater, net afgestudeerd van de ArtEz Academy of Art & Design, de vijfde belofte op rij in het beeldende vak. Hij ontving uit handen van onze voorzitter Gerard Groot de Carat Lucas Gassel Prijs.

Vers academietalent maakt kans op Carat Lucas Gassel Prijs

Op 4 september start de nieuwe editie van Fresh Cacao in De Cacaofabriek Expo te Helmond. De jaarlijks terugkerende tentoonstelling bestaat uit het werk van afgelopen zomer afgestudeerde jonge kunstenaars uit heel Nederland. Aan het einde van Fresh Cacao zal één van de beloftes de Carat Lucas Gassel Prijs in ontvangst nemen. De expositie loopt tot en met 2 oktober.

XXL-Mural aan de Kasteeltuintunnel

Op 20 mei 2022 onthulde Stichting Carat de XXL-mural van kunstenaar Collin van der Sluijs en dichter Merel Morre. Dit straatkunstwerk is het eerste combinatiewerk van een kunstenaar en een dichter. Het 70 meter lange kunstwerk verfraait niet alleen de voormalige kale muur bij het parkeerterrein aan de Kegelbaan, het legt ook de verbinding tussen de stad en de natuur.

Mural Parkweg

Na het realiseren van de Mural op de Bilbiotheek zijn wij aan de slag gegaan met de "kale" muur aan de Parkweg. Stichting Carat realiseerde hier de tweede in een reeks van murals waarmee wij Helmond nog mooier willen maken. Afgebeeld staat " Hezelo van Helmond" de eerste kasteelheer van Helmond. Kunsternaar: Studio Giftig

Mural Bibliotheek

Heb jij het al gezien? Er is druk gewerkt aan de grote bibliotheekmuur. Stichting Carat realiseerde hier de eerste in een reeks van murals waarmee wij Helmond nog mooier willen maken. Meer info? Neem contact met ons op. Kunsternaar: Robin Nas

Carat houdt Helmond bij elkaar

Carat houdt Helmond bij elkaar. Onder die noemer schenkt Stichting Carat in zes jaar tijd elke Helmondse wijk een passend wijkkunstwerk. Het betreft elf wijken. Het project ‘Carat houdt Helmond bij elkaar’, sluit aan bij de doelstelling van Stichting Carat: cultuur op een laagdrempelige manier, voor een groot publiek, gratis toegankelijk maken. Participatie vanuit de wijk is daarbij van groot belang.

De Mens

De autoweg van Eindhoven naar Helmond is de toegang tot de centrale verkeersader dwars door het stadshart. Het gemeentebestuur van Helmond wil deze weg graag laten uitgroeien tot een Stadsboulevard. Die wens stimuleerde Carat door het beeld 'De Mens' aan te bieden.

Carat Paviljoen

In het fraaie wandelpark de Warande werd in 1994, op initiatief van Carat, een opvallend, pyramidevormig paviljoen gebouwd: Het Carat Paviljoen. Sinds de opening wordt het podium, prachtig ingebed in de natuurlijke omgeving van het park, in de zomerperiode elke zondag van 12.00 - 15.00 uur gebruikt voor gratis toegankelijke muziek-, zang- en theatervoorstellingen.

Verlichting Veestraatbrug

Het steeds fraaier wordende centrum van Helmond heeft met de Kanaalzone een verblijfsgebied dat kwalitatief steeds beter op de kaart wordt gezet. Om de initiatieven van gemeente en ondernemers te ondersteunen, nam Carat het initiatief tot het plaatsen van een sfeervolle verlichting op de Veestraatbrug.

Duogonaal

Nadat in 1990 het nieuwe Elkerliek ziekenhuis in Helmond geopend werd, schonk Carat de Helmondse bevolking het kunstwerk 'Duogonaal' van de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden. Het beeld dat de hoofdingang van het ziekenhuis siert, symboliseert enerzijds de gemoedelijkheid, maar toont ook de rust en de zorgzaamheid die het ziekenhuis kenmerken.

Carat cultuurprijs

Carat bevordert het culturele leven in Helmond, maar wil ook andere organisaties en personen uitdagen om een steentje bij te dragen. Daarom is in 2000 voor het eerst de Carat Cultuurprijs uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich hiervoor buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt.

Samenwerking gemeentemuseum

In 2001 is Carat een publiek-private samenwerking aangegaan met het gemeentemuseum Helmond. Financiële middelen van Carat worden jaarlijks ter beschikking gesteld om de imposante collectie 'Mens en Werk' van het museum verder te verrijken. dit heeft geleid tot de aankoop van waardevolle aquarellen, litho's en een bronzen beeld. In 2013 is deze samenwerking tot een einde gekomen.

Fonteinen Zuid Willemsvaart

Het kanaal, in vroeger jaren een van de katalysators van de Helmondse industriële ontwikkeling, speelt ook in de huidige tijd een belangrijke rol in de ontwikkeling van het stadshart. Om die ontwikkeling kracht bij te zetten nam Carat het initiatief om negen fonteinen te plaatsen tussen de Havenbrug en de Kasteelbrug. De fonteinen worden op 1 april aangesloten en op 1 november gaan ze in de winterslaap.

Kerstbomen Zuid-Willemsvaart (t/m kerst 2015)

In het gebied waar de fonteinen tijdens de voorjaars-, zomer- en najaarsmaanden in volle glorie sproeien worden na de Sinterklaasperiode twee kerstbomen van tenminste 10 meter hoog in het water geplaatst. Deze bomen geven het centrum in de donkere decembermaand een extra gezellige sfeer. Dit project stopt in 2015 en zal opgevolgd worden door een nog te ontwikkelen nieuw project.

Carat mars

Helmond is een stad die met haar muziekcorpsen en fanfares naam en faam verwerft. Mede daarom gaf Carat aan componist Theo Lokin opdracht om een speciale Carat-mars te componeren. Tijdens het 10-jarig bestaan van het Carat paviljoen in de Warande, in het voorjaar van 2003, werd deze mars door de zeven Helmondse muziekcorpsen en fanfares ten gehore gebracht. Meer dan 2000 bezoekers hebben hiervan genoten.

24-caraats event

Ook de Helmondse jeugd moet de kans krijgen om hun talenten aan een groter publiek te laten zien. Want dat Helmond veel cultureel talent heeft, dat staat voor Carat vast. Daarom werd in 2004 een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting ArtEvent. Die samenwerking heeft geleid tot het 24 Caraats Event, een dag waarop talentvolle Helmondse kunstenaars tussen de 16 en 26 jaar zich op een breed artistiek terrein kunnen presenteren aan het Helmondse publiek.

Verjaardagskalender

Een fraaie kalender voor alle Helmonders. Dat was het doel van de mooi uitgevoerde kalender die in 2005 bij alle Helmondse huizen is bezorgd. Op de kalender zijn afbeeldingen te zien van fotograaf Joost Duppen. Hij bracht de diverse door Carat geïnitieerde projecten in beeld.

Verlichting kasteel Helmond

In het jaar 2008 heeft stichting Carat het mogelijk gemaakt om het Kasteel van Helmond op een fraaie wijze aan te lichten. Een keur aan kleuren en lichtschakeringen maken het Kasteel in de avonduren zeer levendig.