2022 – XXL mural van Collin van der Sluijs en Merel Morre

Op vrijdagmiddag 20 mei onthulde Stichting Carat de XXL-mural van kunstenaar Collin van der Sluijs en dichter Merel Morre. Het 70 meter lange kunstwerk verfraait niet alleen de voormalige kale muur bij het parkeerterrein aan de Kegelbaan, het legt ook de verbinding tussen de stad en de natuur.

Ruim 6 weken geleden begon kunstenaar Collin van der Sluijs aan zijn muurschildering. ‘De muur is mijn canvas. Ik werk mijn ideeën vooraf niet tot in detail uit. Ik laat de kunst gebeuren.’ Deze mural is het eerste combinatiewerk van een kunstenaar en een dichter. Het gedicht werd geschreven door Merel Morre. Ze vertelt: ‘Deze plek, de muur van de Traverse, betekent letterlijk ‘onder weg’. Veel fietsers en voetgangers gaan van het kasteel naar het centrum en andersom. Die verbinding was mijn inspiratiebron.’ Het gedicht schreef Merel speciaal voor deze plek. Bijzonder is dat voorbijgangers het niet alleen van links naar rechts kunnen lezen, maar ook andersom.

Onthulling
Onder toeziend oog van lokale ondernemers, kunstliefhebbers en andere belangstellenden, werd het straatkunstwerk officieel onthuld. Collin en Merel presenteerden de kleurrijke aanwinst en vertelden hun verhaal achter de mural. De muurschildering met vogels, besjes en planten vormt de verbinding tussen het drukke centrum en het rustige park van de kasteeltuin. Hierna droeg Carat-voorzitter Gerard Groot het kunstwerk officieel over aan burgemeester Elly Blanksma.

Vijfde mural van Carat
De mural is een cadeau van Stichting Carat aan de stad Helmond. Gerard legt uit: ‘Wij zijn een groep van veelal Helmondse ondernemers. Samen ontwikkelen, realiseren en financieren wij culturele projecten.’ Dit kunstwerk is de vijfde mural van Carat. De andere straatkunstwerken zijn aangebracht op de muur van de bibliotheek, op de pilaren onder de Kasteel-Traverse, op de zijwand van het appartementencomplex aan de Parkweg en op de muur bij het Speelhuisplein. ‘Met onze muurschilderingen willen we kunst en cultuur toegankelijk maken voor iedereen. Ik wil dan ook alle Helmonders van harte uitnodigen om een kijkje te gaan nemen!’