Carat Lucas Gassel-prijs 2023 gaat naar jong talent Anouk Vasilda

Voor het zesde jaar tijdens Fresh Cacao werd op 1 oktober 2023 in De Cacaofabriek Expo de Carat Lucas Gassel Prijs uitgereikt aan een van de jonge talenten uit deze veelbelovende expositie. Dit keer was het Anouk Vasilda die uit handen van Gerard Groot (voorzitter Stichting Carat) deze Helmondse kunstprijs als aanmoediging mocht ontvangen voor haar film ‘Saminah’. “De balans tussen het inhoudelijke concept en de relevantie van dit vraagstuk, in relatie tot de overtuigingskracht van het beeld heeft ons doen besluiten om Anouk tot winnaar uit te roepen.”

Met de handtekening op haar diploma van de St. Joost School of Art & Design in Den Bosch nog nat, nam Vasilda vanmiddag daarbij ook deze aanmoedigingsprijs mee naar huis voor haar film ‘Saminah’. In de film onderzoekt Anouk Vasilda haar Surinaams-Javaanse wortels en duikt in haar familiegeschiedenis die verweven is met het koloniale verleden. Hoe begin je in vredesnaam een zoektocht naar je eigen identiteit? De film is een artistieke zoektocht naar een passende beeldtaal om dit afkomstonderzoek vorm te geven.

Mijn voorouders waren slechts passagiers van hun eigen lot. Kan ik de kapitein van het mijne zijn? In mijn film ‘Saminah’ onthul ik schatten, zoals familiedossiers en oude beelden uit Suriname en Indonesië, en benadruk ik de worsteling van het ontdekken, want een reis zal altijd vol kalme wateren en ruwe zeeën zijn.”Anouk Vasilda

Winnende film raakt de actualiteit

De thematiek van ‘Saminah’ past mooi in de huidige tijdsgeest, haar film raakt een actueel thema aan. Het is daarmee een rijk inhoudelijk verhaal, met een beeldende vormentaal die aanspreekt en een overtuigende ambitie om zich verder te ontwikkelen. De balans tussen het inhoudelijke concept en de relevantie van dit vraagstuk, in relatie tot de overtuigingskracht van het beeld heeft de jury doen besluiten om Anouk tot winnaar uit te roepen.

Selectie 2023

De complete selectie van Fresh Cacao 2023 bestaat uit Bauke Driessens, Bo Emmens, Joana Franco, Berber Lambrechts, Twan Löwenthal, Niek Opstals, Goan Restiau, Rein Rodemeier en uiteraard winnaar Anouk Vasilda. De artistieke commissie van De Cacaofabriek (bestaande uit Ageeth Boermans, Julienne Tullemans, Bert Loerakker en Sebastiaan Dijk) vond bij deze afstudeerders de overtuiging, potentie en kwaliteit die een startend kunstenaar nodig heeft en die de commissie nieuwsgierig maakt naar de toekomst. De tentoonstelling Fresh Cacao 2023 kenmerkt zich door de veelzijdigheid van de hedendaagse jonge kunstenaars met veelal esthetische kunst. Alle negen jonge makers ontvingen uit handen van Manus Groenen (kunsthistoricus) een juryrapport, opgesteld door de jury, die naast Groenen bestaat uit Alexandra Crouwers (beeldend kunstenaar) en Fabienne van Thiel – Swinkels (vertegenwoordiger Stichting Carat).

Vers academietalent

De Cacaofabriek vindt het belangrijk om jonge makers een podium te bieden en ruimte te geven aan talent om zich te presenteren en verder te ontwikkelen. Daarom is de expositie Fresh Cacao elk najaar een vast onderdeel in het tentoonstellingsprogramma. Voor deze expositie worden eindexamenkandidaten van verschillende kunstacademies gescout en uitgenodigd om hun werk te presenteren in de monumentale ruimtes van De Cacaofabriek. Deze editie is er voor het eerst een academie uit België betrokken in de selectie. Dat is goed bevallen en voor herhaling vatbaar.